Els CIE o la il·legalitat institucional

Els CIE o la il·legalitat institucional. Raquel Gámez Serrano. Pròleg Karlos Castillo. Llibres del Delicte.

Per Cristina d’@obrirunllibre

«A totes les víctimes de la perversitat.»

L’enunciat anterior pertany a la dedicatòria que l’escriptora Raquel Gámez Serrano fa servir per iniciar el seu llibre d’assaig Els CIE o la il·legalitat institucional: un estudi sobre l’inici dels Centres d’Internament d’Estrangers —aprovat en l’acord de Schengen de 1985 per la Unió Europea— fins als nostres dies. Una tesi sobre les ombres que envolten uns centres on es vulneren els drets fonamentals de les persones i que diverses organitzacions no governamentals han denunciat. Les morts d’Idrissa Diallo o d’Aramis Manukyan en el CIE de la Zona Franca de Barcelona són un signe de la barbàrie que pesa sobre la vella Europa.

Els CIE o la il·legalitat institucional es troba explicat de manera neta i lleugera per a tot tipus de lectors que estiguin interessats a conèixer amb més profunditat, què són, com funcionen, però, també, per fer visible les tèrboles raons tècniques que es fan servir per mantenir el funcionament així com la vulnerabilitat de les persones que es troben allà ingressades: des de migrants amb permís de residència fins a menors, privats tots ells de la llibertat per més que s’insiteixi en el fet que no es tracta d’un establiment no penitenciari que, a més, no ofereix un mínim de garanties sanitàries com poden ser les urgències mèdiques. En aquest cas, Raquel Gámez Serrano ens parlarà de la Samba Martine: una dona de 34 anys procedent del Congo que va morir en el CIE d’Aluche de Madrid i que no va poder explicar-li al metge què li passava, ja que aquest no disposava de traductor. No va ser diagnosticada i només va rebre medicació per esmorteir els dolors. Samba va morir el 19 de desembre del 2011, deixant una filla de 9 anys a França i amb la que s’anava a reunir properament.

Altra acusació que recau sobre els CIE són els maltractaments i vexacions per part de la policia nacional als estrangers. El CIE de la Zona Franca de Barcelona, és qui porta el cúmul més gran de denúncies.

«Aquestes morts són casos extrems, però totes són sospitoses de ser produïdes per negligència, algunes d’elles a l’espera d’escatir si van ser ocasionades per abús policial i d’altres tenen l’expedient tancat. L’opacitat de les institucions a l’hora de facilitar l’accés a la informació sobre els CIE dificulta el coneixament i agreuja més la situació.»

Aquest és un llibre que remou la consciència perquè encara que se’ns explicarà des del sentit jurídic fins a les funcions que haurien de complir els centres, descobrirem que la seva comesa —però, pot existir avui en dia un lloc que vulnera la llibertat de l’ésser humà i els seus drets?—, es troba actualment desviada encara que en paraules del nou Ministre d’Interior de l’Estat Espanyol —, i magistrat de l’Audiència Nacional per aquelles dates—, Fernando Grande-Marlaska l’any 2016, va exposar que «en los CIE no se vulneran los derechos fundamentales».

Raquel Gámez Serrano ha fet servir per l’assaig una bibliografia extensa que aporta una realitat fefaent sobre els Centres d’Internament per Estrangers. Un llibre instructiu i didàctic que ens obre els ulls i la porta a fer-nos moltes preguntes per l’opacitat que s’entreveu per part de les institucions. Nomenar també, l’imprescindible pròleg que Karlos Castillo realitza per al llibre.

Existeix encara un gran camí per recórrer però les denúncies de la ciutadania cada dia són més poderoses. Una veritat que cal treure a la llum i aquest llibre n’és un gran pas.

***

Raquel Gámez Serrano va néixer a Barcelona i, des de petita, la seva passió per la lectura va derivar en un gran interès per escriure. Es va graduar en la Facultat d’Econòmiques de la Universitat de Barcelona en Estudis Immobiliaris i de la Construcció. És Tècnic Especialista en Relacions Públiques i està estudiant Educació Social en la Universitat Oberta de Catalunya. Treballa en un ajuntament de la província de Barcelona i és professora experta de la Generalitat de Catalunya en tècniques de venda, màrqueting i orientació laboral, en un programa de qualificació professional inicial.

Share Button